Beskärning pågår

Vårbeskärning

Just nu pågår vårens arbete med fruktträdsbeskärning för fullt och det går att se oss i bland annat Strängnäs och i Mariefred, på Fogdön och i Stallarholmen. Vi har till och med varit ända bort i Enhörna. Härnäst åker vi till Kjula och därefter fortsätter vi vår framfart runt omkring i Sörmland.

Vi räknar med att fortsätta beskära fram tills dess saven stiger och knopparna springer ut. Sedan får vi låta träden vila och fokusera på annat till sommarmånadernas intåg.

När saven stiger
och knopparna brister
låter vi träden vila och
börjar åter beskära i JAS

Lill-Hasta Trädgård

Mer om vårbeskärning

Underhållsbeskärning

Våren är en bra tid om man vill stimulera tillväxt i ett träd. Vill man däremot lugna ned ett sedan tidigare hårt beskuret träd kan man spara beskärningen till sommarmånaderna – JAS men det går att beskära även på våren, om man beskär sparsamt.
Generellt beskärs träd alldeles för hårt och det enda resultat man uppnår är en skog av vattenskott. Det undviker man när man har kunskap om beskärningens konsekvenser och trädens biologi.

Uppbyggnadsbeskärning

Unga träd vill man utnyttja tillväxten i för att kunna bygga en stark krona som orkar bära frukten och då är våren bästa tiden.
Varje vår kortas grenarna in för att de ska bygga i tjocklek och fokusera på tillväxt istället för att bilda fruktved. Ett starkt grenverk är målet och en krona som släpper igenom ljus och luft. Att trädet ska bilda frukt så tidigt som möjligt är egentligen inget att sträva efter. När det går in i en generativ fas blir tillväxten svagare och det är ju den vi vill utnyttja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s