Vårens beskärningar

Vårvintern 2022

Vintern börjar släppa sitt kalla grepp och äntligen kan vi skönja krokus och snödroppar och njuta av lärkans och tranornas ankomst. Vi har plockat fram våra stegar och kan nu synas uppflugna i frruktträdens kronor. Visst är det ett vårtecken så gott som något.

Många träd står under våren med en frisyr likt karaktärerna i Trolls. En allt för hård beskärning under våren har stimulerat till tusentals vattenskott, eller nödskott som det också kallas. Träden försöker kompensera för den förlorade bladmassan från fjolårets beskärning. Som i det här päronträdet nedan.

De allra flesta som beskär sina träd själva följer principen – ta allt som går in i kronan och det som sticker rakt upp. Det kan vara en bra princip att följa i ett träd som har ett litet beskärningsbehov och som bara behöver städas ur någon gång då och då. Att ”hamla” ett träd på alla sina årsskott är att göra trädet en otjänst och att bära ris på egen rygg. Om man tittar noga på bilderna i det här inlägget så kan man se ”knutor” på grenarna. Där har skotten klippts bort varje år. Det är en utbredd syn att träden ska se ut som knotiga skelett när de är beskurna. Så beskär inte vi – och ingen annan som utbildar sig inom beskärning idag.

I trädet ovan, som är ett päronträd (vilket egentligen har ett naturligt växtsätt med tydlig genomgående stam) har vi tagit bort de allra grövsta uppåtgående skotten. Sedan har vi glesat bland de återstående. Ungefär 1/3-del har vi tagit bort. Valt mellan starka och svaga skott, bland uppåtgående och vinklade. Under året som kommer sätter trädet blomknoppar och skjuter nya skott, både vegetativa och generativa. När vi kommer tillbaka nästa år jobbar vi med att glesa ur ytterligare samt i större utsträckning korta in grenarna där det är lämpligt, t ex vid utåtriktade sidogrenar.

För er som undrar – vegetativa skott innebär skott som ger bladmassa, generativa skott innebär skott som ger frukt. Det är inte alltid lätt att se eller veta skillnaden. Många som beskär sina träd själva undrar ofta varför deras träd inte bär någon frukt. De skär helt enkelt bort all fruktved.

Anlita en certifierad fruktträdsbeskärare

Om du känner dig osäker på hur du ska ta dig an dina träd. Anlita gärna en certifierad fruktträdsbeskärare med sk. Grönt Kort. Vi är utbildade genom riksförbundet svensk trädgård och finns att hitta här. Det går att söka via ort eller via karta.
Lill-Hasta Trädgård är främst aktiva i Strängnäs och trakterna runt om – Eskilstuna, Mariefred, Stallarholmen, Fogdö, Åkers Styckebruk är några av platserna där vi är synliga och beskär. Önskar du kontakt med oss gör du bäst i att maila via vårt kontaktformulär. Fruktträdsbeskärning ger halva priset med RUT.

Anna Hallberg – certifierad fruktträdsbeskärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s