Musta dina äpplen

Musta dina äpplen

Nu stundar hösten. Lindens blad börjar falla och färgar gräsmattans yta gul.
Koltrastarna kalasar på nedfallna äpplen och i skrivande stund kan jag räkna till 10 stycken under äppelträdet utanför köksfönstret. Koltrastarna behöver inte bråka om frukten, äpplen är det något som det finns gott om i år – ett sk. äppelår.

Vi beskär just nu för fullt. Äpplena rasar till marken och många villaägare låter dem gå direkt till återvinningen. Tänk gärna på att just äpplen är en favorit hos koltrastarna så det skadar inte att låta några ligga kvar. Eller spara, i den mån det går och lägg ut under vintern.

Om man vill ta tillvara på sina äpplen och t ex musta dem så är den mogna frukten den bästa att använda. Att de har fått stötskador gör ingenting men om skalet är skadat och de börjar få bruna fläckar (monilia eller sk fruktmögel) så ska du inte vända dem.
Det finns flera olika musterier att lämna sina äpplen till om man inte vill eller har möjlighet att musta själv. För oss som bor i Sörmland och runt Strängnäs finns det flera stycken att vända sig till, nedan följer några exempel.

Sörmlands musteri
Som verksam på Fogdö ligger det nära till hands att rekommendera Sörmlands musteri.
Här finns en egen äppelodling. Vid sidan om denna och musteriet finns även Bettans Gröna Hörn där man säljer frukt, grönsaker, bär och förädlade produkter i den egna gårdsbutiken.

Hornudden
Hornuddens Trädgård odlar tomater och grönsaker ekologiskt i växthus och på friland. Här finns en restaurang och en andelsodling och ett musteri. Hornudden ligger alldeles intill Mälaren vid väg 55 – en bit från Strängnäs mot Enköping till.

Björkeby musteri
Bor du närmare Mariefred eller Stallarholmen och inte vill åka ända till t ex Fogdö så ligger Björkeby musteri däremellan. Minsta mängd som tas emot är 50 kg äpplen. Ungefär 5 bärkassar.

Det går också att göra äppeldricka utan att musta och använda press.
Det här receptet använde jag och delade flitigt för många år sedan i en annan blogg. Drickan kallade jag Gelas äppeldricka efter den som delade receptet först.
Jag använde dock hälften så mycket socker som står i receptet.

Gelas äppeldricka

5 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker/liter must

* Dela äpplena och lägg dem i en stor bunke eller hink med alla övriga ingredienser utom sockret.
* Låt det stå och goa till sig i 5 dygn. 

Rör om då och då, minst en gång om dagen. (Jag brukar ha musten stående övertäckt i köket så jag kommer ihåg 
att röra om.)
 * Sila bort äpplena (Jag silar först bort äppelbitar i grovsil,

sen i ”finsil”)
* Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must 

* Rör om till det löst sig och häll upp på väl rengjorda flaskor.
* Förvara mörkt och svalt 

Lycka till med dina äpplen!
Om du vill ha dina träd beskurna är du välkommen att höra av dig.
Vi har det ganska så tjockt i kalendern men det är möjligt att vi kan klämma in några kunder till längre fram. Vi beskär så länge löven sitter kvar på träden. Medan dessa faller gör vi uppehåll för att minska risken att kräftsporer sätter sig i de färska bladärren.

Välkommen att höra av dig via vårt kontakformulär!

Anna Hallberg
Trädgårdsmästare Lill-Hasta Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s